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Frequently Asked Questions (FAQs) 
Regarding Locomotive Replacement 
Projects under FRA’s Consolidated Rail 
Infrastructure and Safety Improvements 
(CRISI) Grant Program 
 

These FAQs do not have the force and effect of law, are not meant to bind the public in any way, and are 
intended only to provide information to the public regarding existing requirements under the law or 
agency policies.  

Q: What is FRA’s Locomotive Replacement Initiative? 
FRA’s Locomotive Replacement Initiative (LRI) focuses on FRA’s oversight and management of 
certain locomotive projects, funded under FRA’s Consolidated Rail Infrastructure and Safety 
Improvements (CRISI) Grant Program, aimed at removing the most polluting locomotives from 
the rail network. FRA’s LRI provides technical assistance to applicants and recipients of FRA funds 
in implementing locomotive projects that result in a significant reduction of emissions. As part of 
the LRI, FRA has developed these answers to Frequently Asked Questions (FAQs) on locomotive 
projects eligible for funding under FRA’s CRISI program.  

Q: Who is eligible to receive a CRISI grant to replace locomotives? 
Any entity that is eligible to receive CRISI grants can apply for locomotive replacements.  Eligible 
recipients under CRISI can be found on the CRISI web page: Consolidated Rail Infrastructure and 
Safety Improvements (CRISI) Program | FRA (dot.gov).  

When applying for a CRISI grant, applicants should review the applicable Notice of Funding 
Opportunity (NOFO) to ensure the applicant conforms to the most current eligibility criteria, as 
eligibility criteria may change.  

Q: What locomotive projects are eligible under FRA’s CRISI program? 
Generally, a “capital project” is eligible under FRA’s CRISI program, which includes 
“rehabilitating, remanufacturing, or overhauling rail rolling stock…used primarily in intercity 
passenger rail service.” 1 The Infrastructure Investment and Jobs Act (IIJA), also known as the 
Bipartisan Infrastructure Law, amended FRA’s CRISI program to include eligibility for: 
“Rehabilitating, remanufacturing, procuring, or overhauling locomotives, provided that such 
activities result in a significant reduction of emissions.”2 These FAQs focus on locomotive 
projects that fall within 49 USC 22907(c)(16).  

 
1 See 49 U.S.C. § 22901(2); 49 U.S.C. § 22907(c). 
2 49 U.S.C. § 22907(c)(16). 

https://railroads.dot.gov/grants-loans/consolidated-rail-infrastructure-and-safety-improvements-crisi-program
https://railroads.dot.gov/grants-loans/consolidated-rail-infrastructure-and-safety-improvements-crisi-program
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Q: Is the purchase of non-traditional diesel locomotive technologies such as 
battery switcher locomotives an eligible project under FRA’s CRISI program? 

Yes. Projects that include new, emerging, cleaner technologies for locomotives such as battery-
electric switcher locomotives, diesel locomotives that exceed EPA Tier 4 standards, hybrid 
battery diesel locomotives, or hydrogen fuel cell locomotives may be eligible under FRA’s CRISI 
program, provided that the applicant and project conform to the program requirements 
described in the applicable NOFO. When considering newer technologies, applicants may include 
in the application any research from reliable locomotive manufacturers for safety, availability 
and delivery, and cost information to further substantiate the use of the new technology. In 
addition, locomotive charging equipment and installation, and workforce development and 
training, may also be eligible under the FRA’s CRISI program.  

Applicants should review the applicable NOFO to ensure the applicant and project conforms to 
program requirements, as program requirements may change.  

Q: What does “signi�icant reduction of emissions” mean under the CRISI Grant 
Program? 

The term “significant reduction of emissions” means rehabilitating, remanufacturing, procuring, 
or overhauling: (1) a Non-Tiered, Tier 0, or Tier 1 locomotive to at least the Tier 2 level; (2) a Tier 
2 or Tier 3 locomotive to at least a Tier 4 level; or (3) any locomotive to an all-electric, renewable 
diesel, battery-powered, or other renewable energy locomotive. Non-tiered, Tier 0, and Tier 1 
locomotives must be retired if replaced. Emission standards and Tier designations for line-haul 
and switch locomotives are set by the U.S. Environmental Protection Agency, 40 CFR part 1033, 
subpart B.  

Applicants should review the applicable NOFO to ensure the applicant conforms to the most 
current definition.  

Q: How can project sponsors calculate the reduction in emissions for 
locomotive projects? 

FRA has developed a Locomotive Emissions Comparison Tool (LECT), which applicants and 
recipients can use to calculate emissions reductions from rail operations inputs, including the 
annual fuel consumption of the locomotives to be replaced and their EPA Tier level. This 
information can be used as supporting documentation for CRISI applications and required 
environmental reviews. The LECT can be found on the FRA website: FRA Locomotive Emissions 
Comparison Tool | FRA (dot.gov).  

Q: What does “non-tiered, Tier 0, and Tier 1 locomotives must be retired if 
replaced” mean in FRA’s de�inition of “signi�icant reduction of emissions?” 

“Retired if replaced” means that if a locomotive, funded by CRISI, replaces a non-tiered, Tier 0, 
or Tier 1 locomotive that is currently in use, that non-tiered, Tier 0, or Tier 1 engine must be 
taken out of service and either scrapped or rendered permanently disabled by the following 
means:  

https://railroads.dot.gov/elibrary/fra-locomotive-emissions-comparison-tool
https://railroads.dot.gov/elibrary/fra-locomotive-emissions-comparison-tool
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1) Destruction of the old engine by cutting a three-inch-by-three-inch hole in the engine block 
(the part of the engine containing the cylinders).  

2) The locomotive engine (or entire locomotive or individual parts) is donated for destructive 
research that renders the engine unusable on the rail network or to another use, such as a 
museum, where the locomotive is not operating on the rail network. 

The removal of the non-tiered, Tier 0, or Tier 1 engine from service ensures the locomotive 
project will result in a significant reduction of emissions.3 Recipients may use other means to 
take non-tiered, Tier 0, and Tier 1 locomotives out of service and should consult with FRA as 
necessary. Equipment and vehicle components that are not part of the engine may be salvaged 
from the unit being replaced (e.g., chassis, wheels, fuel tanks, etc.). Locomotive engines meeting 
EPA’s Tier 2 or higher emissions standards do not need to be taken out of service and may be 
reused or resold. 

Q: How can a CRISI grant recipient document that its non-tiered, Tier 0, and/or 
Tier 1 locomotive has been replaced and retired? 

Recipients may use any appropriate means to document that its non-tiered, Tier 0, and/or Tier 1 
locomotive has been replaced and retired. Such documentation may include: 
• Vehicle owner’s name and address 
• Vehicle make, model, model year, VIN, odometer reading or usage meter 

reading, and engine make, model, model year, horsepower, ID, or  
serial number 

• Name, address, and signature of dismantler 
• Date engine and/or vehicle/equipment was scrapped 
• Statement attesting to scrappage of vehicle/engine 
• Signature of participating fleet owner  
• Digital photos that show side profile of the vehicle, prior to disabling 
• Engine label (showing serial number, engine family number, and engine model year) 
• Engine block (before and after removal)  

Q: What safety requirements should I be aware of for rehabilitated or new-
technology locomotives? 

Rehabilitating or retrofitting an older locomotive with new technology may affect vehicle 
characteristics such as vehicle weight, crash worthiness, electrical systems, and hazards and 
risks. Locomotives must comply with all applicable railroad safety laws, including FRA’s safety 
standards. Applicants and recipients should coordinate with FRA’s Office of Safety regarding 
applicable safety standards and requirements and may include relevant safety information in the 
application for funding under the CRISI program. 

 
3 See 49 U.S.C. § 22907(c)(19). 


