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TECHNICAL BULLETINS 

SUBJECT: Title 49 CFR, Part 217 - Railroad Operating Rules and Practices 

NUMBER: ORIGINAL ISSUE DATE: 

DISCIPLINE: OP REISSUE DATES: JAN f 1983 -----------

Interpretations of Title 49 CFR Part 217, Railroad Operating Rules and 
Practices are as follows: 

1. The regulation does not require a railroad to have operating rules, 
employee timetables or timetable special instructions. 

2. If a railroad has operating rules, or timetables, or timetable 
instructions, or any combination thereof, it is required periodically to 
conduct the operational tests and inspections called for in Section 217.9. 
It is also required to have a program for such tests and inspections. 

3. A railroad having operating rules is also required to periodically 
instruct employees on the meaning and application of those rules, and to 
have a program for such instructions. 

4. The regulation establishes no standards related to the quality or 
quantity of inspections, tests, instructions, or programs. However, if a 
railroad has a program referred to in item 2 or 3 and copies of the program 
have been furnished the FRA as required, it must act in accordance with 
that program. 

5. The term "operational tests and instructions" used in the regulation 
is construed to mean any observed performance test or inspection conducted 
by a carrier official to determine compliance with operating rules, time-
tables or timetable special instructions. It does not include written tests. 

6. Interpretation of Section 217.11 is contained in the attached 
memo from FRA Chief Counsel to the United Transportation Union dated 
April 30, 1975. 

Attachment 
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DEPARTMENT OF TRANSPORTATION 
FEDERAL RAILROAD ADMINISTRATION 

WASHINGTON, D.C. 2.0590 

OFFICE OF 
THE CHIEF COUNSEL 

Mr. J. R. Snyder 
National Legislative Director 
United Transportation Union 
400 First Street, N.W. Suite 
Washington, D.C. 20001 

Dear Mr. Snyder: 

APR 3 0 1975 

704 

This is in response to your letter of April 1, 1975 
to Mr. Robert H. Wright, concerning the meaning of 
Federal Railroad Administration regulations, Part 217, 
Railroad Operating Rules. Your letter has been referred 
to this Office for interpretation of the regulation. 

Section 217.ll(a) requires each carrier.to ensure that 
each of its employees whose activities are governed by 
the railroad's operating rules understands those rules. 
Each carrier is to ensure this kno,·rledge on the part 
of its employees by conducting periodic instruction 
on the meaning and application of those rules. Section 
217.11 does not prescribe the nature and content of 
such an instructional program. The development of an 
adequate program to ensu1~e compliance 1·1ith the requirement 
that the carrier ensure employee knowledge of its rules 
is a management decision for each carrier. However, I 
would di~ect your attention to language related to this 
provision in the preamble of this rule which appeared 
at page 41176 of the Federal Register on November 25, 
1974. This states that the FRA believes the provision 
of a method to assure correct ~ule understanding and 
interpretation during the instruction period is an essential 
part of an instruction program. This could be provided 
by testinG of any kind, including written examinations. 
Again, the exact nature of a particular progran is a 
management decision for each carrier. In order to comply 
with Section 217.ll(a), a carrier's program must not 
only instruct employees, but must also ensure their 
understanding of the operating rules as a result of that 
instruction. 
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Under Section 217.ll(a) a carrier is required to instruct 
each employee whose activities are governed by operating 
rules, and Section 217.ll(b)(3) and (5) require the 
carrier's instructional program to include both a 
schedule for completing initial instruction of all such 
present employees and a provision for initial instruction 
of future employees. In order to comply Nith this 
provision of Federal regulations, a carrier must not only 
require all such employees to attend the periodic instruction 
program, but must also ensure that such attendance is 
realized within the limits of the schedule filed with the 
FRA pursuant to Section 217.ll(b)(3). 

Such a provision of Federal regulations supersedes any 
cpnflicting agreement bet,·reen labor and management with 
respect to instruction in operating rules. 

The regulation does not in any way address the question of 
compensation of employees for actions taken in compliance 
with its requirements. FRA believes that the question 
of compensation is a concern of labor and management, 
and is not the proper subject matter of a Federal 
regulation intended to promote 8afety in railroad operations. 

I trust that this discussion has been responsive to your. 
inquiry. Please do not hesitate to call upon us for 
any further interpretation of FRA regulations. 

Sincerely, 

t\ . , .,_...., O·~ 
I " fl {' l I . ·- • I ,..._, /'-, ChA:...t t ~,' / .. /.,.:. ·, './t,L{_,t- •' 
Donald W. Bennett 
Chief Counsel 
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