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The attached letter to the Illinois Central Railroad addresses 
the issue of how trains and engines are expected to move within 
yard limits in signalled territory. 

This Technical Bulletin amplifies the guidance previously issued 
from this office in a letter to the General Code of Operating 
Rules Committee, dated July 23, 1990, which is included and made 
a part of this Bulletin. 
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Mr. Tom F. Utroska 
General Manager Transportation 
Illinois Central Railroad Company 
17641 Ashland Avenue 
Homewood, Illinois 60430 

Dear Mr._ptroska: 

OP-93-07 

JUL 2 1 1993 

Thank you for your February 8 letter to Jim Schultz, 
requesting an interpretation of Title 49, Code of Federal 
Regulations (49 CFR), Part 218.35(b).(2). Specifically, you 
asked for interpretive guidance on how trains are expected to 
move within yard limits upon encountering a block signal 
conveying an ~ndication less favorable than one containing 
green as its aspect, or part of its aspect. I apologize for 
the delay in responding to your inquiry. 

Title 49 CFR 218.35(b)(2), states in part: 

"Trains and engines •••• within yard limits must 
move prepared to stop within one half the range of 
vision but not exceeding 20 m.p.h. unless the main 
track is known to be clear by block signai 
indication." 

In the Federal Railroad Administration's (FRA's) letter to the 
General Code of Operating Rules committee dated July 23, 1990, 
we stated that, from the beginning, FRA intended "clear" to 
mean a block signal indication which permits a train to 
proceed to the next signal without imposing girt specific 
operational constraints on train movement. FRA's judgement 
has been that any indication more favorable than "approach" is 
acceptable in that regard since such indications denote that 
at least two blocks are clear in advance of movement. 

With respect to the action required of a train or engine 
entering or moving within yard limits that encounters an 
"approach" indication, FRA's position is that the train or 
engine should take immediate action to reduce to a speed that 
will permit stopping within one half the range of vision, not 
exceeding 20 m.p.h. (under your rule "Restricted Speed"), 
consistent with good train handling, upon viewing the 
"approach" indication. This means that, .if. advance~ nil 
permit, or if a preceding signal gives advance information, 
such as an "advance approach," "approach medium," etc., and 
consistent J'litb g.QQg train handling. the train or engine 
should be down to "Restricted Speed" before passing the 
"approach" indication or before entering yard limits, as 
applicable. 
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In effect, your present rule deters "previewing" a signal. 
The intent of your rule is consistent with the signal and 
train control rules in 49 CFR Part 236 in regard to 
"previewing" of _signals. The rationale behind not allowing 
the previewing of signals is to preclude railroads from 
establishing braking distances based upon signal preview. In 
yard limits, however, even though signals are properly spaced 
for braking distances, the ability to operate an opposing 
train or switch engine without dispatcher authority erodes the 
intended safety of the system, i.e., to be able to stop where 
a stop is required. 

In yard limits it is necessary that all trains, especially 
opposing movements, are under the same restriction -- able to 
stop in one-half the range of vision. Therefore, when a 
train, having passed a "clear" signal, encounters an 
"approach" signal indication, it is imperative that the 
engineer act on the preview to reduce to "Restricted Speed" as 
soon as practical in the remaining portion of the block known 
to be unoccupied. If the block governed by the "approach" 
indication provides only marginally acceptable braking 
distance, and if the inbound train passes the "approach" 
signal at maximum authorized speed while the opposing movement 
simultaneously passes the signal governing opposing movements 
into that block, the opposing movement will move into the 
braking distance required for the inbound train and a 
collision might result. 

There are a myriad of signal layouts in yard limit territory 
and strong debates can be made where this logic (i.e., the 
"preview" of signals) should not be applied. However, much of 
the rationale for the opposite argument is rooted in the 
defense of existing signal systems to avoid costly 
modifications. 

In the interest of a uniform and consistent application of the 
yard limit regulation premised on safety, FRA's current 
position is more conservative than your present rule. Yard 
limits, however, require a more constricted strategy due to 
the real potential for intrusions onto the main track~ Our 
position does allow for railroads to adopt more stringent 
procedures in yard limits and several railroads have elected 
to observe such procedures. 

Please let me know if we may of further assistance. 

Sincerely, 
;-.. .. .,. . ' '. ,·~ 
\. . 
Edward R. English 
Director, Office of Safety 

Enforcement 
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Mr. K. L. Miller, Jr. 
Chairman 

JUL 2 3 1990 

General Code of Operating Rules Committee 
Southern Pacific Transportation Company 
One Market Plaza 

Room 665 
San Francisco, California 94105 

Dear Mr. Miller: 

This will respond to your recent letter requesting 
clarification of 49 CFR 218.35 (Yard Limits). I appreciate 
your interest in Federal Railroad Administration's (FRA) 
application of the regulation. 

To put the rule in perspective, let me start by saying that 
like you, I, too, have concern over growing ambivalence in 
proper yard limit rule employment. Modifications to basic 
precepts by some railroads has undermined the rule's original 
intent. The yard limit rule had it's genesis decades ago when 
rail carriers recognized a need to safely coordinate train 
movements on high speed main tracks in territories where 
potential conflicts existed with yard movements. After a 
distressingly large increase in human factor accidents in the 
1960 1 s - many on main tracks within yard areas, FRA was 
compelled to initiate rulemaking action to confront the 
problem. 

In your letter you presented three issues for discussion. The 
first regarded what specific signal indication constitutes a 
"clear" for purposes of part 218.35(b) (2). You mentioned that 
"clear" as e}:pressed in General Code Rule 93 may be more 
restrictive than intended because it correlates "clear" with a 
green signal aspect. From the beginning, FRA intended "clear" 
to mean a block signal indication which permits a train to 
proceed to the next signal without imposing any specific 
operational constraints on train movement. FRA's judgement 
has been that any aspect more favorable than an "approach" 
indication is acceptable in that regard since such indications 
denote that at least two blocks should be clear in advance of 
movement. 

The second topic you addressed deals with movements against 
the current of traffic in yard limits and whether abeyance 
with 218.35(b) (3) eliminates the need to comply with 
218.35(b) (2). The short answer to your question is that 
compliance with 218.35(b) (2) is required at all times 



within yard limits. A train moving against the current of 
traffic in yard limits is required to have authorization and 
protection by train order, yardmaster or other designated 
official and only under the operating restrictions prescribed 
in 218.35(b) (2). That authorization to proceed against the 
current of traffic doesn't preclude a conflicting movement 
from entering the main track at an intervening switch. It is 
to.protect against this eventuality that compliance with 
218.~5(b)(2) is required. 
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The third point you mention appertains to 218.35(b)(2) 
compliance requirements in CTC territory. It is FRA's 
judgement that the yard limit rule has no practical 
application where interlocking and traffic control system 
rules are in effect, and minimal application where Rule D251 
or its derivatives are in effect. More specifically, in 
response to your point that CTC rules eliminate the potential 
for opposing movements in yard limits, we have found that is 
not always the case. For example, we are aware of situations 
in CTC yard limit territory where switch engines have been 
authorized onto a main track. Once there, movement in either 
direction has been noted independent of control operator 
knowledge. In addition, not all remote control systems in 
yard limits are designated as CTC - some are called "remote 
control ABS," "interlocking limits," "APB," etc. For example, 
there are several locations where railroads have designated 
miles of remotely controlled yard limit main track as 
"interlocking limits" to circumvent restrictive labor 
agreements requiring dispatcher management of CTC territories. 
By designating such tracks "interlocking limits," a railroad 
may employ operators to control movements. 

As eluded to above, FRA questions why a railroad would chose 
to execute yard limits in traffic control or interlocking 
territories. We suspect the motivation may be two-fold: 
(1) To circu~vent requirements under 49 CFR Part 221 (Rear-End 
Marking Device); or (2) To take advantage of less restrictive 
labor agreements vis-a-vis "switching limits. 11 It is 
important that any collective bargaining constraints 
associated with "switching limits" be kept separate and 
distinct from 11 yard limits." Unfortunately, some rail 
carriers have elected not to make this distinction, retaining 
yard limits in interlocking or TCS territory. Such equivocal 
application of the rule results in confusion and undermines 
the safety intent of the provision. In view of today's 
technological advancements in radio and data communication, 
individual railroads may decide that the very concept of 11yard 
limits" is an anachronism. Some have drastically reduced main 
line yard limit territories in all but a few locations~ 
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In looking over the historical development of the yard limit 
proviso, it is apparent the language was born not of 
impetuosity. During the rulemaking proceedings in the 
mid-1970's, FRA was the recipient of a great deal of public 
comment from rail labor and management on appropriate.rule 
phraseology and operational rationale. At that time FRA 
considered arguments similar to the one which you now advance. 
It w~s a purifying process which we believe facilitated the 
structuring of a rule with suitable safeguards, yet accessible 
enough to efficiently move trains through congested yard 
environments. 

The projected revision to General Code Rule 93 enumerated in 
your letter recommends a basic response modification to signal 
display "approach." We do not agree with the change proposed 
for the following reasons: 

0 

0 

Modeled after Federal Aviation Administration's 
"Federal Aviation Regulations," some elected. 
officia1s·envision a need for FRA to follow course 
by establishing a national code of railroad 
operating rules. We have steadfastly resisted 
such suggestions. Instead, we believe the 
industry is capable of resolving contentious rules 
dissimilarities internally, without governmental 
intervention. We strongly encourage railroads to 
take the initiative and simplify operating 
methodologies. We know you and the Committee have 
attempted to simplify the phraseology in the 
General Code. However, we believe your present 
proposal to change Rule 93 is a step backward. 
Introducing additional compliance qualifications 
for signal indication "approach" unnecessarily 
compounds the variables subject to human 
miscalculation. 

Even if approved as proposed, we question whether 
the new General Code Rule 93 would be any less 
restrictive than the one currently published. In 
fact, adding the "approach" signal factor might 
make the rule more cumbersome and restrictive. 
For example, would you consider all possible 
variations to an "approach" indication subject to 
constraints in the new rule? (i.e. approach 
diverging: advance approach: approach restricting: 
diverging advance approach; diverging approach: 
approach medium: approach limited: diverging 
approach limited; diverging approach medium; 
diverging approach slow: approach restricting: 
distant signal approach, etc.). 
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In taking a close look at General Code Rule 93, we note a 
potential problem in the present wording. Specifically, the 
narrative includes the proscription "Movements within yard 
limits must be made at restricted speed, unless the main track 
is known to be clear by a block signal displaying green as its 
aspect or part of its aspect." However, if-so applied with 
Rule 236 <semaphore signal> as cited in the Southern Pacific 
Timetable (green over yellow conveys an approach indication), 
Rule 93 would authorize a train to proceed in yard limits on-
an approach indication as if the block was clear. If not 
alr~~dy accomplished, we suggest you take necessary action to .. 
address this apparent fault in the rule. 

I hope this information helps you and the Committee understand 
FRA's rationale for administering part 218.35 as we do. Your.· 
understanding and support are important to us in FRA, and we· 
appreciate your continued interaction in rail safety dialogue. 

Please feel free to contact me if further questions 
arise. 

Sincerely, 
Original Signed By 

W. Walsh 
J. w. ·walsh 
Associate Administrator 

for Safety 


