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49 CFR §§37.42(b), 37.49(e), 37.57    DECEMBER 14, 2011 
 
QUESTION: 
IF A PLATFORM IS OWNED BY A PRIVATE ENTITY OTHER THAN THE 
PASSENGER RAILROAD, WHAT HAPPENS IF THE PRIVATE ENTITY OBJECTS 
TO THE CREATION OF A LEVEL BOARDING PLATFORM? 
 
ANSWER: 

• Under section 37.42(b), if there is a new or altered station serving a passenger rail 
system, in which no track passing through the station and adjacent to the platform is 
shared with existing freight rail operations, the passenger railroad must comply with the 
performance standard by providing level-entry boarding. 

• Where a station platform is owned by a private entity  (e.g., a freight railroad), other than 
the passenger railroad operator providing service at the station, section 37.49(e) provides 
that the passenger railroad operator is the “responsible person” for complying with the 
requirements of Subpart C of Part 37 (the subpart concerning transportation facilities). 

• Under section 37.57, an owner or the person in control of an intercity or commuter rail 
station is required to provide reasonable cooperation to the responsible person for that 
station with respect to the efforts of the responsible person to comply with the 
requirements of Subpart C of Part 37. 

• Consequently, the private entity that owns the station platform is required by section 
37.57 to cooperate with the efforts of the passenger railroad to comply with the 
requirements of section 37.42(b).  Because of this requirement, the private entity cannot 
refuse to permit the passenger railroad to construct or alter a platform that will provide 
level boarding.   

The General Counsel of the Department of Transportation has reviewed this document 
and approved it as consistent with the language and intent of 49 CFR Part 37. 

 


