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49 CFR §37.42(b)      DECEMBER 14, 2011 
 
 QUESTION: 

 
WHERE THE TRACK ADJACENT TO A PLATFORM IS NOT SHARED WITH 
FREIGHT, ARE THERE ANY CIRCUMSTANCES IN WHICH AN APPROACH 
OTHER THAN LEVEL BOARDING IS ALLOWABLE? 

 
ANSWER: 
 

• There may be some situations where level boarding is not physically feasible (e.g., where 
the curvature of the track is too great to make level boarding workable). 
 

• A railroad operator facing a potential situation of this kind should consult with FRA or 
FTA, as appropriate. 

• If FRA or FTA agrees that level boarding is not physically feasible, then the railroad 
would meet the performance standard of section 37.42(a) at the station through the means 
and process provided in section 37.42 (c) – (d).   

• However, the fact that other stations on a line do not provide level boarding is not a 
justification for failing to meet the level boarding requirement of section 37.42(b) at any 
particular station at which the rule applies.  The Department views compliance with the 
requirements of the rule on a station-by-station basis. 

The General Counsel of the Department of Transportation has reviewed this document 
and approved it as consistent with the language and intent of 49 CFR Part 37. 

 

 


